Primăria municipiului Zalău va cheltui în acest an aproape două milioane de lei pentru plantarea de flori și arbori, cosit gazon, întreținut fântâni arteziene și alte lucrări de toaletare. Firma care se ocupă de spațiile verzi este Citadin SRL, aparține Consiliului Local și are ca obiect de activitate și producția unor specii de flori, societatea având o seră care furnizează cea mai mare parte a arbuștilor și florilor plantate în oraș. Citadin întreține zonele verzi, înlocuind periodic plantele din rondouri aflate în zone publice, în sensuri giratorii sau cele din ghivece atârnate pe stâlpi. Tot ei asigură şi serviciile de cosire a ierbii şi udă florile.
În acest an, în diferite zone ale oraşului sunt amplasate pe stâlpi aproximativ 6.400 de ghivece cu flori, iar în jardinere 5.500 de flori. Peste 200.000 de lei costă înființarea și întreținerea plantațiilor de flori anuale sau bienale. În total, în spațiile verzi din oraș vor fi 24.000 de flori din diferite specii. Toaletarea, îngroparea, dezgroparea și întreținerea a 2.500 de trandafiri este taxată de Citadin cu aproximativ 9.000 de lei. Cei peste 11.000 de arbori și arbuști din municipiu sunt toaletați și văruiți contra sumei de 190.000 de lei. Costisitoare este și tăierea a 98 de arbori. Pentru această operațiune au fost alocați 48.000 de lei. Plantarea a 1.150 de arbori și arbuști și a 645 metri liniar de gard viu costă peste 100.000 de lei. De departe, operațiunea care scoate cei mai mulți bani din vistieria municipiului, 410.000 de lei, este cositul gazonului pe o suprafață de 354 de hectare. Toaletarea celor 23 de hectare de gard viu este estimată la 223.000 de lei. De asemenea, au mai fost alocați 130.000 de lei pentru plantare de gazon și gard viu. Întreținerea fântânilor arteziene, a statuilor și monumentelor, precum și a mobilierului urban din oraș, va costa 43.000 de lei. Amenajarea orășelului copiilor, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, dar și lucrările ocazionate de organizarea Zilelor Cetății au prevăzute un buget de 35.000 de lei. De reținut este faptul că asociaţiile de locatari pot solicita toaletarea arborilor și arbuștilor sau a zonelor verzi din jurul blocurilor. Pentru aceste lucrări, Citadin are aprobată suma de 20.000 de lei.
Bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii Citadin SRL, înfiinţată în anul 2010, a fost aprobat în luna februarie prin hotărâre a Consiliului Local, iar tarifele pentru activităţile prestate sunt fixe.
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Numaratoarea e ca la Carageale.Adevarul e ca orasul nu e intretinut. Sa invete de la simleuani.y
Cositul ierbii de tot rasul.Se face de angajati de batjocura,nu se taie tot felul de bête si tufisuri care strica aspectul zonelor verzi.Se aduna iarba cosita de mantuiala.Pe zonele verzi angajatii citadin o hartie aduna cinci se fac ca nu le vad.Si sefii lor stau in birourile caldute cu lefuri babane si nu-I controleaza pe subordonati.Probabil in randul salariatilor e impamantenita zicala:Ei se fac ca ne platesc,noi ne facem ca lucram.
nu am nici o problema cu cheltuitul banilor pe spatiile verzi, dar e pacat sa lucrarile sunt facute de mantuiala !!!